ISO 24553:2023

مواصفة قياسية دولية   الإصدار الحالي · اعتمدت بتاريخ ١٤ فبراير ٢٠٢٣

Ergonomics — Accessible design — Ease of operation

ملفات الوثيقة ISO 24553:2023

الإنجليزية 61 صفحات
الإصدار الحالي
95.26 OMR

مجال الوثيقة ISO 24553:2023

This document provides ergonomic requirements and recommendations for increasing accessibility in terms of ease of operation through the design of products and controls of daily use. It is intended to aid the design of products and equipment that can be handled and manipulated easily and comfortably by people with the widest range of physical characteristics, capabilities and limitations across the widest age range.

The requirements and recommendations specified in this document are based on general accessibility considerations as well as specific design considerations based on human physical characteristics, capabilities and limitations related to the operation of products and equipment, such as body size, strength, reach range and dexterity. Some considerations of cognitive factors are also presented.

Products and equipment for professional use only, as well as those used only by technical experts, are not covered in this document. Design aspects related only to information and marking are not included.

This document includes no general ergonomic requirements or recommendations for manual handling, working postures or safety of machinery but the contents are based on general knowledge of those issues.

NOTE       ISO 11226, ISO 11228-1, ISO 11228-2, ISO 11228-3, EN 894-3+A1, EN 1005-2, EN 1005-3, EN 1005-4 and EN 1005-5 provide ergonomic requirements and recommendations for manual handling, working postures and safety of machinery.

الأكثر مبيعاً

GSO 150-2:2013
 
مواصفة قياسية خليجية
فترات صلاحية المنتجات الغذائية - الجزء الثاني : فترات الصلاحية الاختيارية
OS GSO 150-2:2013
GSO 150-2:2013 
مواصفة قياسية عمانية
فترات صلاحية المنتجات الغذائية - الجزء الثاني : فترات الصلاحية الاختيارية
OS GSO 2055-1:2015
GSO 2055-1:2015 
مواصفة قياسية عمانية
الأغذية الحلال – الجزء الأول : الاشتراطات العامة للأغذية الحلال
GSO 2055-1:2015
 
لائحة فنية خليجية
الأغذية الحلال – الجزء الأول : الاشتراطات العامة للأغذية الحلال

اعتمدت مؤخراً

ISO 24490:2025
 
مواصفة قياسية دولية
Cryogenic vessels — Centrifugal pumps for cryogenic service
ISO 21660-2:2025
 
مواصفة قياسية دولية
Solid recovered fuels — Determination of moisture content using the oven dry method — Part 2: Determination of total moisture by a simplified method
ISO 29997:2025
 
مواصفة قياسية دولية
Internships — Quality guidelines for host organizations
OS GSO 1589:2002
GSO 1589:2002 
مواصفة قياسية عمانية
ممرات الهواء للتكييف -الجزء الأول : التعاريف والتصنيف والمصطلحات